Pressemeddelse:
POWERCARE sender
nødberedskab til Færøerne

Pressemeddelse:
POWERCARE sender
nødberedskab til Færøerne

Pressemeddelelse 26. november 2018

De fødende kan komme i klemme under den verserende konflikt på Færøerne, hvor jordemødrene har strejket siden torsdag. Færøsk lov sikrer ikke patienterne et nødberedskab under lovlig strejke og POWERCAREs vikarer sikrer dermed livsnødvendig hjælp til de fødende kvinder.

Vikarbureauet POWERCARE har i øjeblikket udsendt jordemoder-vikarer til fødeafdelingen på Færøerne til at dække et nødberedskab for fødende kvinder.
I Danmark er patienterne sikret af en lov om at der skal opretholdes et nødberedskab under strejke i sundhedssektoren. Færøerne har IKKE en tilsvarende lov, der sikrer patienterne under lovlig strejke. De færøske jordemødre kan derfor lovligt forlade arbejdet uden at opretholde et minimum af arbejdskraft på fødegangen. Dermed kan fødende kvinder risikere, at de ikke bliver tilset og overvåget af en jordemoder igennem hele fødslen.

En af POWERCAREs vikarer på Færøerne fortæller, at forholdene er yderst krævende:
”De fødende bliver taget som gidsler i denne konflikt. Vi har allerede været ude i én livstruende situation for en fødende. Der bliver endvidere foretaget kejsersnit, fordi der ikke er personale til stede til at dække almindelige fødsler. Det er psykisk hårdt at arbejde under så pressede forhold, hvor vi fra POWERCARE alene dækker nødberedskabet – samtidig bliver vi anklaget for at være usolidariske.”

Ejer af POWERCARE Lisbeth Sejer Laureen udtaler om situationen:
”POWERCAREs vikarer opretholder et meget nødvendigt nødberedskab for at hjælpe fødende kvinder på Færøerne. Vi tager ikke part i den verserende konflikt, men fokuserer som altid på at dække akutte vagter i enhver nødsituation hos vores kunder. Når der ikke er en lovgivning, der sikrer de fødende, er det dem, der kommer i klemme. Vi mener, det eneste etiske ansvarlige er at sikre de fødende kvinder hjælp.”

De færøske jordemødre har strejket siden torsdag den 22. november. Konflikten, som er lovlig, udspringer af længevarende lønforhandlinger mellem den færøske Jordemoderforening Ljósmøðrafelag Føroya og Finansministeriet.

For ydeligere kontakt

Lisbeth Sejer Laureen, ejer af POWERCARE
lisbeth@powercare.dk