JORDEMØDRE PÅ EVENTYR I NORGE

Bolette og Karoline udlever vikardrømmen sammen i Stavanger

Læs mere

Fire måneder med høje forventninger

-Jeg tror, jeg er lidt venindeforelsket – der er ikke noget, vi ikke deler.

-Vi har haft et vildt år. Vi har været meget tætte det sidste år – vi har grinet og grædt sammen.

Forudsætningerne er perfekte forud for det eventyr, der venter 25-årige Karoline Ravn Jensen og 27-årige Bolette Kathrine Skov Fassbender de næste fire måneder i Norge. POWERCARE møder de to nære veninder, da de i begyndelsen af april ankommer til Københavns Lufthavn med toget fra Fyn for at sætte sig i et fly med kurs mod Stavanger.

Varme jakker, vandrestøvler og en tung bagage er suppleret af brede smil, der udstråler en forventningens glæde, da de kommer til syne på rulletrappen i afgangshallen.

Og forventningerne er høje til de kommende måneder, hvor de skal arbejde som jordemodervikarer på sygehuset i Stavanger.

-Vi skal på eventyr – ud at opleve jordemoderfaget set fra et andet perspektiv men også ud at opleve den norske natur, lyder det fra de to veninder.

Bolette og Karoline er klar til at rejse på eventyr i Norge   
Blå bog

Navn: Bolette Kathrine Skov Fassbender 

Født: Odder Sygehus i 1994

Uddannelse: STX og jordemoderuddannelsen på UC Syd i Esbjerg sommeren 2019

Karriere: Slagelse Sygehus, OUH – Odense og kommende jordemoder på OUH Svendborg

Interesser: Spiritualitet, natur, madlavning, vinterbadning og jordemoderfaget

 

Navn: Karoline Ravn Jensen 

Født: Nyborg Sygehus i 1995

Uddannelse: STX, Tornbjerg Gymnasium år 2012-2015, jordemoderuddannelsen i Esbjerg, år 2016-2019.

Karriere: Fødegangen Odense Universitetshospital, 2019-2020.

Interesser: Friluftsliv, vandring, vinterbadning, spiritualitet, meditation, madlavning, fødsler og løb

'Ikke kærlighed ved første blik'

De har været nære veninder, siden de lærte hinanden at kende på jordemoderstudiet i Esbjerg for fem år siden. At de i dag er så tætte og skal tilbringe både privatliv og arbejdstiden sammen, havde de ikke forudset, da de mødtes første gang på studiet.

-Karoline skrev dagbog, og efter den første dag havde hun skrevet lidt om hver enkelt person. Om mig havde hun skrevet, at ’mig ville hun aldrig nogensinde komme til at have noget at gøre med’, fortæller Bolette om det første møde.

-Nej, det var ikke kærlighed ved første blik, supplerer Karoline med et stort smil.

-Det tog noget tid at falde i hak, men lige pludselig klikkede det, siger Bolette.

-Jeg følte mig utroligt mødt af Bolettes måde at se jordemoderfaget på. Vi havde mange ens synspunkter, og siden har vi haft rigtig mange oplevelser sammen, fortæller Karoline.

Det var Karoline, der først havde planer om at rejse til Norge for at arbejde som jordemoder. Men Bolette skulle bare have en uges betænkningstid, fra hun fik planerne forelagt, til hun besluttede sig for at tage med.

-Det har på ingen måder været planlagt, men en drøm, vi begge har haft, siger Bolette.

-Vi har hele tiden vidst, at der er mulighed for at rejse med vores job – der fødes jo børn i hele verden. Jeg sagde det egentlig kun lidt for sjov til Bolette, men nu skal jeg dele det med hende – det er rigtig skønt, siger Karoline.

Med erfaring blandt andet fra fødeafdelingen på Odense Universitetshospital er de to klar til at tage imod nye faglige input fra fødegangen i Stavanger.

-Jeg ser frem til, at vi får mulighed for at dykke ned i vores fag. Det gælder om ikke at sætte sig fast men hele tiden søge de små skridt, der gør, at man bliver en bedre jordemoder. Jeg har en fornemmelsen af, at de gør tingene anderledes i Norge, siger Bolette.

-Vi har hørt, at der er bedre arbejdsforhold. Man bliver mere anerkendt, og lønnen er bedre. Men lønnen spiller ikke nogen stor rolle i det her – jeg tror, vi ville gøre det uden løn. Vi glæder os til at kunne dykke ned i faget sammen og blive endnu bedre jordemødre, og så har vi en eventyrlyst, tilføjer Karoline.

Udover det rent faglige, så vidner bagagen også om, at noget andet venter. Liggeunderlag, sovepose, dolk og pandelampe fylder en stor del af oppakningen.

-Jeg har en drøm om, at vi skal ud at sejle i kajak, ud at klatre og vandre. Vi har pakket, så vi kan sove i naturen. Jeg har fået en liste over alt det, vi kan besøge. Der er vist tusinde vandreruter omkring Stavanger, så jeg håber, vi kan nå dem alle. Og så skal vi besøge Prædikestolen – jeg håber, vi kan sove deroppe, siger Karoline med henvisning til den kendte klippeformation, der ligger smukt 600 meter over Lysefjorden.

Det bliver formentlig et af de store øjeblikke på deres rejse, som de håber at kunne dele med hinanden i fremtiden.

-Jeg har rejst meget i en ung alder og prøvet at stå med store, dyrebare oplevelser med mig selv. Der sker noget, når vi deler de øjeblikke sammen. Man genoplever livet med hinanden, så nu har jeg det sådan, at store ting skal jeg dele med en anden, siger Bolette.

-Jeg synes, det er smukt, at vi kan dele det her. Det er ikke hvem som helst, jeg vil både bo og arbejde sammen med, tilføjer Karoline.

Eventyret og arbejdet venter i Norge. Men der bliver også en hverdag i den lille lejlighed i Stavanger, der skal hænge sammen. Og de to praktiske piger har naturligvis forberedt sig grundigt og taget et par uundværlige ting med i kufferten – som for eksempel en smoothiemaskine.

-Når vi er afsted i fire måneder, må man vælge de vigtige ting. Vi har to kilometer til arbejdet, så jeg tænker lige at lave en smoothie på vej til arbejde, og så er det træskoene i hånden og afsted, smiler Karoline.

Et par rugbrødsblandinger, en rulle toiletpapir og 14 forskellige slags krydderier er der også blevet plads til.

POWERCARE har hjulpet de to veninder med alt det praktiske i forbindelse med rejsen og opholdet. En sidste detalje i forberedelserne har været sproget. Det kan gå hen og blive en mindre udfordring – særligt for Karoline.

-Jeg kunne se det hele for mig, lige indtil jeg kom i tanke om, at jeg ikke kan norsk. Men nu har vi set Disney film på norsk – Atlantis og Robin Hood – så jeg tror nok, det skal komme til at gå, griner Karoline.

Bagagen er tjekket ind, flyet står klar ved gaten, og om et par timer sætter de to veninder fødderne på norsk jord til fire måneders eventyr.

-Vi har alt med i bagagen, som skal forme vores liv de næste fire måneder. Vi kan ikke lade være med at smile med alt det, som venter os, lyder det inden afgang.

Du gætter aldrig, hvad Karoline har med i kufferten til Norge!